Melden van grensoverschrijdend gedrag kan iedereen. Dat hoeft dus niet persé het slachtoffer te zijn. Het kunnen ook clubleden zijn of ouders daarvan. In het geval van seksuele intimidatie heeft iedereen die een vermoeden heeft van grensoverschrijdend gedrag een meldverantwoordelijkheid. Bestuursleden hebben zelfs een meldplicht. Een melder is dus niet per se het slachtoffer of de beschuldigde.
Bij wie kun je terecht?
Als je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt of gezien, kun je hier een melding van maken. Dat kan bij verschillende instanties, kies de organisatie waar jij je het prettigst bij voelt.
Speleo Nederland
Je kunt kiezen voor een vertrouwelijk gesprek met de vertrouwenscontactpersoon (VCP) of een bestuurslid van Speleo Nederland. Als je kiest voor de VCP van de vereniging, dan zal die het rapporteren aan het bestuur. Uiteindelijk moet je zelf de officiële melding bij het bestuurslid doen, maar de VCP kan jou daar bij helpen.
Hulpinstanties
Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen als je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt of gezien.
- Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier helpt geweld voorkomen en biedt hulp bij de gevolgen van geweld. Ze zijn 24/7 bereikbaar en je mag anoniem blijven. Bel 088 20 80 000 of stel je vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
- Slachtofferhulp Nederland biedt emotionele hulp, begeleiding in strafprocessen en helpt slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Ze hebben een online chatfunctie en je kunt ze bellen op 0900 0101.
- Bel bij seksueel misbruik de zedenpolitie: 0900 8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt.