Uiteraard zijn we niet achteruit gaan hangen in afwachting van een mogelijk negatief bericht van AON. Er had al contact plaatsgevonden met het VVS, om te bespreken of er een mogelijkheid is om ons als vereniging aan te sluiten bij deze federatie, zodat we via hen verzekerd zijn. Datzelfde kan ook gedaan worden met UBS, met name omdat UBS zo’n constructie al kent en al diverse buitenlandse verenigingen onder haar paraplu heeft hangen.
Het is echter duidelijk dat deze mogelijkheden wat meer tijd in beslag gaan nemen, dit krijgen we niet voor 1 mei aanstaande geregeld.
Om die reden hebben we verder gekeken naar tijdelijke mogelijkheden.
Op korte termijn is nu eigenlijk alleen de optie dat ieder lid individueel een doorlopende reisverzekering afsluit waarin reddingskosten voor speleologie vergoed worden.
We hebben daarin onderzoek gedaan en komen met de volgende opties:
(belangrijk is dat je bij alle opties de juiste keuzen en voorwaarden goed na leest, en overweeg Europa of werelddekking. Let op dat in de meeste gevallen activiteiten in Nederland NIET verzekerd zijn).
De Europeesche : sluit deze af via een intermediair zoals bv Faber verzekeringen. Bij de vraag of er recent een verzekering is opgezegd moet je “ja” antwoorden , daarom moet je deze via een intermediair afsluiten. De basis module personenhulp zou in eerste instantie voldoende moeten zijn.
Allianz : zelf af te sluiten bij : Allianz doorlopende reisverzekering incl. bijzondere sporten(let op, deze optie meeverzekeren ivm. Speleologie en canyoning)
Interpolis via Rabobank: Vlg. onze info dient men hier én de doorlopende reisverzekering af te sluiten én een ongevallenverzekering om voldoende dekking te hebben voor een risico sport. Informeer U goed alvorens deze af te sluiten
Clubzeker: dit is een collectieve verzekering, maar op dit moment lopen de gesprekken nog. Er is nog geen uitsluitsel.
NKBV: Men kan lid worden van de bergsportvereniging en dan ook de verzekering afsluiten. Voordeel is dat je dan ook direct voor alle vormen van bergsport verzekerd bent (speleologie en canyoning worden hierbij niet uitgezonderd). Maar dit is een duurdere optie, want daarnaast heb je dan toch je gewone reisverzekering nodig.
Nu is het natuurlijk zo dat veel leden al een doorlopende reisverzekering hebben, we raden aan dat ze deze eerst goed doornemen en kijken of de kosten voor redding bij speleo ongevallen, al opgenomen zijn in hun verzekering. Zo niet, neem eerst contact op met je verzekering/tussenpersoon en informeer of dit alsnog toegevoegd kan worden. Is dit niet mogelijk, dan is een overstap naar een van de hiervoor genoemde maatschappijen aan te raden.
Tenslotte is er ook de mogelijkheid dat leden zich individueel aanmelden bij een Belgische vereniging en daarmee ook verzekerd worden bij een Belgische federatie. Ingeval van een Vlaamse club, betaalt men het lidmaatschap inclusief bondsgeld en verzekering direct aan de club en daarbij moet men gemiddeld op zo'n 90 a 100 euro rekenen voor een jaar.
Ingeval van een Waalse vereniging is het meestal zo dat je lid wordt van de club, dan een formulier bij UBS download waarmee je je bij deze federatie kunt aanmelden. En je club moet dit formulier mee ondertekenen. Voor mensen die in België wonen kost dit alles bij mekaar zo'n 80 euro, voor mensen die in Nederland wonen ook 90 a 100 euro.
Het nadeel van deze optie is dat je zowel het lidmaatschap van Speleo Nederland als van een Belgische club betaalt, dan het geld naar de Belgische federatie, en je hebt nog altijd geen doorlopende reisverzekering dus die kosten komen er ook nog bovenop.
Nogmaals: vanuit Speleo Nederland wordt de mogelijkheid om als vereniging bij de Belgen aan te sluiten, enkel voor de verzekering, nog goed onderzocht en dan heb je geen dubbel lidmaatschapsgeld. Indien we geen eigen collectieve verzekering vinden, zou dit voor komend jaar kunnen ingaan. Voor de mensen die op dit moment brevet-B doen wordt direct een oplossing gezocht.
Een ander verhaal zijn de leden die lang geleden een aanvullende doorlopende reisverzekering hebben afgesloten via AON, deze loopt bij dezelfde maatschappij die nu onze collectieve verzekering heeft opgezegd. De individuele zijn echter (nog) niet opgezegd. De betreffende maatschappij is nu zich bewust van het feit dat er dus sprake was van meer polissen en zal in de toekomst deze misschien ook gaan opzeggen.
Daarbij is ook nog niet duidelijk waarvoor men dan nu verzekerd is, aangezien die individuele polissen een aanvulling waren op de collectieve opgezegde verzekering.
Deze vragen zijn ook aan AON gesteld en we wachten op een terugkoppeling.
Aangezien 1 mei kort dag is adviseren wij die leden die op korte termijn tochten hebben gepland, om zich zo snel mogelijk hiervoor te verzekeren.
Diverse verzekeringen die wij hebben onderzocht zijn online direct af te sluiten, kunnen dagelijks opgezegd worden, en bieden een uitgebreid pakket aan mogelijkheden.
De vereniging, haar functionarissen en het bestuur nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor leden die onverzekerde activiteiten ondernemen, ook als deze activiteiten tot 1 mei 2018 verzekerd waren via de vereniging.
De verzekering is per 1 mei aanstaande eenzijdig door de verzekeringsmaatschappij opgezegd. Dientengevolge zegt de vereniging bij deze bij monde van het bestuur haar verzekeringsverplichting aan haar leden op.
Geen verzekering betekent NIET grotten/klimmen of andere speleo gerelateerde activiteiten. Doet men dit toch, dan is dat volledig op eigen verantwoordelijkheid!
Speleo Nederland zal, zodra duidelijk wordt dat er geen collectieve verzekering is voor het jaar 2018, alles in het werk stellen om het deel van de contributie dat bestemd was voor de verzekering, aan de leden terug te betalen.
Wij vertrouwen erop zo snel mogelijk met een definitieve oplossing c.q. advies te komen zodat wij onze speleologische activiteiten hopelijk snel weer collectief kunnen verzekeren.
En als er vragen zijn, neem gerust contact op met het bestuur of de commissieleden!
Als laatste, graag deze informatie delen met mensen die je kent binnen Speleo.nl
Namens het bestuur / commissie,
John Tibbe,
Laurens Smets,
Charles Schaap,
Jolanda Spronck,
Henk Theunissen.
p.s. Voor de leden die in België wonen, Jolanda is hier natuurlijk ook aan het uitzoeken wat de beste tijdelijke optie is