Groove weekend 2018.

Op 19 & 20-mei-2018 (Pinksteren) wordt er een speleo oefen weekend georganiseerd in de groeve van villers le gambon in Philippeville.
Het klimweekend andere stijl wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door een groepje speleo’s van speleo Limburg.
Het klimweekend staat in het teken van : klimmen, workshops, speleobox, spelelement, feestavond met muziek en eten, kampvuur, en gezellig samenzijn.
Noteer deze datum alvast in jullie agenda, de inschrijfformulieren met verdere uitleg volgen nog.
Hopende jullie op het groove weekend te mogen ontmoeten.
Cave fun team.

Herontdekking oude mergelgroeve

Naar aanleiding van een recente herontdekking van een oude mergelgroeve nodigde Speleo Limburg de ontdekkers uit om iets te vertellen over deze groeve.

Na dat het bestuur zijn zegje hed gedaan begon Kevin Armendt aan ze lezing over de herondekte mergelgroeve genaamd Ternaai midden.

Al in 2009 hadden zij de groeve herondekt, nadat zij toestemming hadden verkregen van het Waals gewest (eigenaar van de grond) hebben zij in het diepst geheim onderzoek gedaan ontginnings metoden, graafrichtingen, geologie, iconografie enz.

Alle onderzoek gegevens zijn gebundeld in een prachtig boek “Caestert een mijnbouwarcheologische erfgoedsite” in dit boek staan nog veel meer onderzoeken te over de groeves op plateau Caestert.

Kevin vertelt in geur en kleur over Ternaai midden en de onderzoeken die er zijn gedaan en nog lopen op plateau Caestert.

Na een dikke 2u sluit Kevin zijn presentatie en is het tijd voor een borrel met een bak vettige friet.

Namens Speleo Limburg bedanken wij Kevin voor zijn presentatie.

35 jaar Speleo Nederland, ALV Zeeland

2 April: Het is 12u ik ben klaar met werken, ik haast me naar Sittard om mijn spullen + vrouw op te halen. Tegen 13u rijden we richting Zeeland, de reis verloopt goed tot aan de Vlaketunnel(30min file rijden). We komen nog net optijd om mee te doen aan de Pierk competitie.

We zitten in de ploeg van Jan Theunissen, Henk Theunissen, Paul van Zandvoort en Charles Schaap, we vertrekken met de auto richting Burg Haamstede en komen uit in Zeepeduin. Van Marcel kregen we een lijst met coördinaten en een stuk van een puzzel?

We lopen met de GSP naar de eerste coördinaten, al snel komen we aan bij onze 1e opdracht.
Met de handen aan elkaar geknoopt een bunker in op een ander deel van de puzzel te zoeken. Al snel vinden we de puzzelstukken, we maken handboeien losen en bekijken de bunker nog even.

Op naar de volgend coördinaten, we woelen ons een weg door het zand. Onder weg komen we nog een tal gehoefde tegen… We komen op punt 2 aan en zonder opdracht krijgen we weer 2 puzzelstukken, het is nu duidelijk dat we een topo van de Haquin hebben! Opdracht voltooid, we keren terug naar Ellemmet voor een heerlijk aperitiefje.

18:10 we worden aan tafel geroepen, het ruik heerlijk. De Indonesische rijsttafel ziet er geweldig uit. Na een uur klinkt er een luid aplaus voor de koks voor het heerlijk eten.
Na een bak koffie begint Geert De Sadelaer aan zijn lezing over de “Exploratie La Grotte de la Fosse aux Ours” Geert verteld in geur en kleur over de Ours. We zullen in de toekomst zeker eens een bezoek brengen aan deze mooie Spelonk.

Nadat alle stoelen aan de kant zijn geschoven kan het feest beginnen, al snel komen de mensen met de dansschoenen de vloer op! Ook de tap met het goud gele lekkernij vloeit rijkelijk.
In de ruimte ernaast is er plaats voor een rustig gesprek, al snel komen de oude koeien uit de sloot, zelf zeldzame video’s werden er vertoond.
1:30u zoeken we ons bedje op.

3 April: Na een het ontbijt vertrekken we richting de Pijler van de Neeltje Jans. We kleden ons om op de parkeerplaats van de Neeltje Jans, we gaan met een trek-boot naar de pijler. Aangekomen op de pijler kan het feest beginnen.
Eerst via de staalkabel om de pijler heen, naar boven om te genieten van het uitzicht. Brrr de wind is niet echt relex, dan maar afdalen in de pijler. Weer naar boven en aan de buitenzijde weer naar onder. De canyoning uitleg is afgelopen, het word iets drukker op de pijler. Ik klim nog 2x omhoog en ja hoor daar is de zon! Er zijn een paar mensen bezig met het spannen van een touw van de pijler naar het strand, helaas blijkt naar een paar pogingen niet mogelijk. Na nog wat foto’s maken gaan we met een paar man retour met de trek-boot naar het vaste land.

We kleden ons om en namen afscheid van de mensen die er nog zijn. Tegen 17:30u komen wij aan in Limburg.

Het was weer een zeer leuk, gezellig en geslaagd weekend. Iedereen bedankt die mee heeft geholpen met organiseren en tot volgend jaar.

Groeten Dennis

Nieuwjaarsborrel 2012

Beste Speleo’s

Gelukkig Nieuwjaar en de beste wensen voor 2012!
Alweer een nieuw speleo jaar voor de deur met nieuwe uitdagingen.

Onder het genot van een borrel willen wij samen komen op onze vaste plek Aux Arcades te Maastricht.

– Ruud Brasse zal hier een verslag doen van zijn Cuba Cave Dive Expedition!

– Laurens zal een tussen verlag doen van een zeer geheime exploratie op Lanzarote.

Aanvang 20:30u

Met vriendelijke groet,

Speleo Limburg

Trou des manants
18 April: 3e vrijdag van de maand tocht.

Deze maand had Jolanda de Trou des manants aangevraagd. Deze grot staat op de Avalon lijst van Belgische klassiekers:  http://scavalon.be/avalonnl/cib_tabel.htm 
De toegang bleek eenvoudig te regelen en om 20:00 werden we opgewacht door Alphonse met de sleutel. Er bleken zich maar een klein clubje van vier personen te hebben aangemeld: Ruud, Charles, Matt en Frans.
Vol goede moed openden we rond 20:30 het slot van de Manants.

Charles was de enige die de grot ooit eerder had gedaan maar dit was zeker 20 jaar geleden. In de grot waren op strategische plaatsen pijltjes te staat wat het zoeken naar de juiste weg een stuk gemakkelijker maakte.  We kwamen al snel aan in een mooie zaal waar een koord uit het plafond hing. Hier maakten we eerst een uitstapje naar de S1 en S2, jammer dat dit stuk van de collecteur zo snel eindigt. We kropen er nog wat rond en na wat smalle doorgangen begonnen we ons te realiseren dat we niet echt op de gebruikelijke route zaten.


Na dit intermezzo gingen we een stuk terug en al snel zaten we in Salle Blanche, Een mooie zaal die je zeker niet in Tilff verwacht. Niet veel later hadden we dan toch de collecteur gevonden en werd deze gevolgd tot aan de sifon.  Uiteraard werd ook de stroomopwaartse sifon bekeken.

Na het bekijken van de topo zou ere en stukje voor de waterval een verbinding moeten zijn richting Salle du Smog. Deze verbinding werd gevonden en we kropen al snel door de etroiture net voor Salle du Smog.

In Salle du Smog maakten we dankbaar gebruik van het vaste koord en kropen verder naar de volgende zaal waar we weer met een koord afdaalden tot in het stuk dat we al kende.

In de zaal met het koord uit het plafond zagen we dat er een pijltje exit naar boven gericht stond. Op de topo konden we dit niet terugvinden maar we besloten het erop te wagen en klommen de P15 uit. Niet veel later kwamen we in het ingangszaaltje en rond 0:15 stonden we weer allemaal buiten.
Uiteraard werd er nog een biertje en chocola chaud gedronken in Tilff voordat we weer terugreden naar Nederland.

De Manants is een erg gevarieerde grot die eigenlijk de beste elementen van een Belgische grot bezit, een echte aanrader dis. Het is jammer dat we niet eerder de moeite hadden genomen de sleutel aan te vragen. De grot is niet moeilijk, met een basiskennis van SRT technieken kan je hem goed doen.  De mogelijke rondgangen maken het erg leuk omdat maar een klein gedeelte van de grot twee keer gedaan hoeft te worden.

Meer informatie kan zeer binnenkort terug gelezen worden in de publicatie van Avalon:
http://scavalon.blogspot.nl/2013/04/het-boek-chawresse-veronika-is-er.html

Alphonse bedankt voor de toegang en Charles bedankt voor de foto’s!

-Frans

Uitnodiging Klimweekend Philippeville 8 en 9 juni 2013

Ook dit jaar wordt weer het oergezellige Speleo Limburg klimweekend georganiseerd in de groeve van Villers le Gambon nabij Philippeville (B).

PROGRAMMA
• Aankomst op zaterdag, zelf een lunchpakket meenemen.
• Klimmen in de groeve, het hele materiaaldepot van meerdere afdelingen wordt meegenomen en de koorden worden uitgehangen door de aanwezigen.
• Voor introducées worden de stellingen linksvoor in de groeve gereserveerd. Iedereen begeleidt in principe zijn eigen introducées en er blijken altijd ook anderen te zijn die het leuk vinden om in te springen.
• Voor niet-klimmers is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid uitgebreide boswandelingen te maken of de klimmers uitgebreid te bekijken……..
• ’s Avonds is er barbecue (zoals altijd zorgen wij voor het eten maar de drank neemt iedere
deelnemer zelf mee).
• Aansluitend aan de barbecue is er een kampvuur tot in de kleine uurtjes, echter het meenemen van hout zal nu collectief moeten gebeuren. Er gaat niemand meer rijden met een aanhanger vol hout, ter plekke bomen omzagen is ook geen optie en de auto’s van de organisatie zitten al propvol. Hebben jullie nog hout liggen, neem het mee naar het klimweekend dan hebben we ter plekke genoeg voor een gezellig kampvuur.

• ook dit jaar verzorgt ons weer een DJ van licht en geluid. Dus swingen maar!!!

• Op zondag is er ontbijt (ook dat wordt door ons ingekocht) en kan er weer geklommen worden. Het desequiperen gebeurt door de aanwezigen en het is de bedoeling dat iedereen daaraan meehelpt! Het is trouwens niet de bedoeling dat mensen op zondagochtend direct beginnen met het afbreken van stellingen, er kan nog tot ongeveer 15.00 uur geklommen worden.
• Zie ook de groeve website: www.speleoviavlg.be

AANMELDING
Mail tot uiterlijk 22 mei 2012 met de organisatoren:

Mail naar klimweekend@gmail.com of bel met:

Jolanda Spronck

00-32-89 49 13 38

Ralf Kolher

06 53 51 64 64

Dennis Verbruggen

06 55 82 55 11

• Geef het aantal deelnemers en de namen door; De bbq bestaat uit biologisch vlees, vis en diverse salades, maar je kunt ook kiezen voor vegetarisch of een combinatie vis-vegetarisch. Je moet zelf even duidelijk vermelden wat je wensen zijn!
• Als je introducées meeneemt zorg dan zelf voor een Speleo Nederland dag of weekend verzekering. Neem het bewijs van verzekering mee ter controle door de organisatie. Uiteraard gaan we geen risico’s nemen met onverzekerde mensen op ons koord ! Breng zoveel mogelijk zelf klimmateriaal mee voor de introducés, we hebben eventueel een paar klimsetjes en helmen van de basiscursus ter beschikking.
• Geen inschrijving betekent in elk geval : geen eten!
• Afmelding na 26-mei of niet komen, ook met goede reden, betekent dat je toch moet betalen!

Invullen en versturen naar mail naar: klimweekend@gmail.com

Naam deelnemer:

Lid van SN

Geen lid

Alleen vlees

Alleen vis

Combi vlees & vis

100% vegetarisch

Voorbeeld: Joris de Haas

x

x

KOSTEN
De kosten bedragen:

– Leden Speleo Nederland € 12,50

– Niet leden € 16,00

– Kinderen t/m 12 jaar € 8,00

In de kosten zitten: huur van de groeve, barbecue, en ontbijt.

Betaling gebeurt door het geld over te maken naar D.Verbruggen rek.nr. 170581985 te Sittard onder vermelding van je naam. Het geld moet een week na de sluitingsdatum(22 mei) op de rekening staan!

Er zullen verder geen kosten verbonden zijn aan het gebruik van klimmateriaal en helmen van de afdelingen.

WAT MOET JE MIMIMAAL MEENEMEN
Tent, slaapzak, slaapmatje, water, wcpapier, mok, bord, bestek, drank, klimspullen en helm.
Voor de Via-verrata, denk aan je klettersteigset en aan de Tandem (Blauwe of Gele).

KORTE ROUTEBESCHRIJVING
Limburgers: A2 Maastricht – Luik – Namen (E42) – Dinant (E411). Afslag Philippeville (N97), vlak vóór Philippeville richting Givet (N40).

Hollanders: Vanaf Antwerpen via Brussel en Charleroi, en dan over de N5 naar Philippeville. Afslag Philippeville, de N97 (richting Dinant) volgen om het stadje heen, en dan de N40 richting Givet.

Allen: In Villers le Gambon rechtsaf richting Merlemont, over fabrieksterrein (“op de Beek” ) rijden en alsmaar rechtdoor. In bocht parkeren bij de ingang naar de groeve.

Tot op het klimweekend,

Jolanda, Ralf en Dennis

Uitnodiging Klimweekend Philippeville 11 en 12 juli 2015

Uitnodiging Klimweekend
Philippeville  11 en 12 juli 2015
Het is inmiddels traditie
geworden, elk jaar vóór we op zomervakantie gaan, nog even samen klimmen en
feesten tijdens het Speleo Limburg klimweekend in de
groeve van Villers le
Gambon nabij Philippeville (B).
PROGRAMMA
0          Aankomst op zaterdag, zelf een lunchpakketje meenemen.
0          Klimmen in de groeve, het hele materiaaldepot van Speleo Limburg, en mogelijk ook andere afdelingen, wordt meegenomen en de koorden worden uitgehangen door de   aanwezigen.
0          Voor introducées worden de stellingen linksvoor in de groeve gereserveerd. Iedereen begeleidt in principe zijn eigen introducées .
0          Het idee is nu om bijvoorbeeld tijdens het klimweekend een hoek in te ruimen waar je    geïnformeerd wordt over de veranderingen
sinds je eigen basiscursus, door Viola van   Staalduinen,
eventueel bijgestaan door Ruud en René.
0          Gert Jan van
Pelt zal ook dit jaar weer een stand opbouwen met speleo- en canyonsspullen.        Als je specifieke wensen hebt (qua
artikel of maat) , laat het hem dan vooraf weten, dan kan    hij het meenemen. Zie hiervoor onderaan zijn
contact gegevens
0          Voor
niet-klimmers is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid lekker in het bos
te gaan        wandelen, in de groeve in
het zonnetje te zitten, uitgebreid naar de klimmers te kijken……..    en alle hulp bij het klaarmaken van BBQ,
salades etc is heel welkom!
0          ’s Avonds is
er barbecue (zoals altijd zorgen wij voor het eten maar de drank neemt iedere          deelnemer zelf mee).
0          Aansluitend
aan de barbecue is er altijd een groot kampvuur tot in de kleine
uurtjes. Dit           hangt natuurlijk af
van  de bereidheid van deelnemers om zelf
hout mee te nemen. Ga dus       thuis maar
eens lekker wandelen en verzamel droog hout. Neem het mee naar het             klimweekend (jullie hebben vast meer plaats over in de auto dan de organisatie)
dan hebben    we ter plekke genoeg voor een gezellig kampvuur!
0          We hebben dit jaar nog niets geregeld met betrekking tot muziek.
Misschien is het          eens tijd voor
iets anders, of zijn er mensen die graag willen dansen, en zelf iets willen         regelen? Neem dan even contact op met de
organisatie. Er kan eventueel een redelijke   vergoeding
betaald worden voor huur en dergelijke.
0          Op zondag is
er ontbijt (ingekocht door de organisatie) en kan er nog tot minimaal 14.00 uur
geklommen worden. Het is uitdrukkelijk
niet de bedoeling om gelijk te beginnen met het       afbreken van de stellingen. Communiceer dit met de organisatie!
Mogelijk komen er een         aantal
jongeren van het VVS die mee gaan helpen
equiperen en desequiperen.
0          Overnachten
gebeurt in en rondom de groeve, vrij kamperen. Er zijn dus geen voorzieningen     zoals toiletten, water etc. In de aanloop
naar de groeve zijn een beperkt aantal plekken voor    tenten en auto’s. In elk geval moeten de bus van Jan met het materiaaldepot
en de auto’s van     de organisatie daar
kunnen staan, omdat er anders te ver met alles gedragen moet worden.        Andere auto’s, campers worden buiten de
slagboom geparkeerd, tenzij na overleg met de       organisatie
een plek beschikbaar is. Tenten kunnen hetzij hier, hetzij op een veldje boven
de             groeve worden opgezet. Zie
mbt de kampeerplaatsen ook bij technische en organisatorische       details.
0          Voor meer
informatie, zie ook de groeve website:    http://www.speleoviavlg.be/vlgfr/index1.html
0          Voor enkele
technische/organisatorische mededelingen zie onderaan.
AANMELDING / INSCHRIJVING:
Mail tot uiterlijk 15 juni 2015 met de organisatie via deze
mailadressen:
bart.muijtjens@yahoo.com

 

0          Geef het aantal deelnemers en de namen door en geef aan of het voor het hele weekend is of  voor een deel ervan
0          Geef ook duidelijk door wat je op de barbecue wenst: alleen vlees; combinatie vlees/vis; alleen vegetarisch; of
combinatie vega/vis. Laat het niet aan ons over om te raden wat jij wilt    eten! Voor degenen die het interesseert en
omdat er eerder wel eens vragen over gesteld zijn: het bbq-vlees is zoals altijd biologisch, de vis is duurzaam.
            Stuur dus
de volgende gegevens en keuzes naar de organisatie:
Naam deelnemer:………………….
Lid van SN of Geen lid
100% vlees of
Combi vlees & vis of 100%
vegetarisch
of Combi
vega & vis
0          Als je
introducées meeneemt zorg dan zelf voor een Speleo Nederland dag- of weekend            verzekering. Uiteraard gaan we geen
risico’s nemen met onverzekerde mensen op ons koord
! Leden van Nkbv zijn waarschijnlijk al verzekerd voor speleologie, check dit
in hun        polis. Je moet ook zelf
zorgen voor klimspullen voor je introducées, de club heeft geen         setjes meer ter beschikking. Eventueel
regel je met anderen of je iets kunt lenen, helmen kun     je bij Tom Cox en Jan Theunissen reserveren.
0          Geen
inschrijving betekent in elk geval : geen eten!
0          Afmelding na
1 juli of niet komen, ook met goede reden, betekent dat je toch moet        betalen!! We hebben dan immers ingekocht
en besteld.
KOSTEN:
De kosten bedragen:
– Leden Speleo Nederland € 14,00
– Niet leden € 16,00
– Kinderen t/m 12 jaar € 9,00
 In de kosten zitten: de huur van de groeve,
barbecue, en ontbijt. We krijgen subsidie van Speleo Nederland voor de
klimmers, maar moeten verder de kosten zelf dragen. Als er geld over zou
blijven, gaat dit naar Speleo Limburg, en wordt er een leuke Keigel of andere
activiteit mee bekostigd.
Betaling gebeurt door het geld over te maken naar Bart
rek.nr. NL53 INGB 0006 7589 96 t.n.v. Bart Muijtjens   te Sint-Michielsgestel onder
vermelding  van je naam.
Het geld moet een week na de sluitingsdatum
(15 juni) op de rekening staan!
KORTE ROUTEBESCHRIJVING:
Limburgers: A2 Maastricht – Luik – Namen (E42) – Dinant
(E411). Afslag Philippeville (N97), vlak vóór Philippeville richting Givet
(N40).
Hollanders: Vanaf Antwerpen via Brussel en Charleroi, en dan
over de N5 naar Philippeville. Afslag Philippeville, de N97 (richting Dinant)
volgen om het stadje heen, en dan de N40 richting Givet.
Allen: In Villers le Gambon rechtsaf richting Merlemont,
dwars over fabrieksterrein rijden en alsmaar rechtdoor. In bocht parkeren bij
de ingang naar de groeve.
WAT MOET JE MIMIMAAL MEENEMEN:
Tent, slaapzak, slaapmatje, campingstoeltje/tafeltje,
hoofdlampje, water om te drinken en je te wassen, pleepapier en toiletspullen,
mok, bord, bestek, (fris)drank, lunchpakket voor zaterdag, klimspullen en
helm.  En hout!
Voor de Via-ferrata, denk aan je klettersteigset en aan de
Tandem (Blauwe of Gele).
Tot op het klimweekend!
Bart, Dennis en Jolanda
Technische/organisatorische Details:
0          Tijdens de
afgelopen 2 klimweekenden zijn er koorden afgeschreven wegens stevige beschadigingen.
De Materiaalmeesters ter plekke hebben beoordeeld dat dit hoogstwaarschijnlijk
door verkeerd gebruik van de Petzl Stop gebeurd is. Wij willen hierover géén
discussie, wij zijn de organisatie van het weekend en beslissen niet over het
koord.
Maar het koord is van en voor ons allemaal (en
beschadigingen/verliezen worden betaald door het klimweekend) dus naar
aanleiding van het bovenstaande is hier het dringende verzoek om je Petzl
Stop of gelijkaardig apparaat thuis te laten en een gewone afdaler te
gebruiken.
Nogmaals, er was al eerder discussie hierover: don’t shoot
the messenger!
0          Omdat we als
organisatie toch graag onze tenten een beetje centraal willen hebben staan in verband
met bereikbaarheid, mogelijkheid om info te krijgen etc, reserveren
we bij deze het kleine veldje links in de haakse hoek van het pad naar de
groeve
. Voor mensen met kleine kinderen worden de plekken langs het pad
zelf gereserveerd, zodat hun tenten binnen de slagboom en dicht bij de groeve
staan voor het geval de kinderen wat eerder naar bed gaan.
0          Er komen
steeds meer mensen op vrijdag.. Hou ajb rekening met het  bovenstaande over de kampeerplaatsen en met
het feit dat er ook op zondag genoeg mensen moeten zijn om de boel op te
ruimen, te desequiperen etc. Ook wordt aan iedereen gevraagd om bij het
verlaten van het klimweekend, afval mee te nemen en dit in het dorp in een
container te dumpen. Als de laatsten opeens geconfronteerd worden met een hele
stapel vuilniszakken, wordt het moeilijk dit nog in de auto’s te krijgen.
0          Het equiperen
en desequiperen
gebeurt zoals altijd door de aanwezigen.
Er zal iemand fungeren als coördinator, deze  bepaalt welke stellingen wanneer en door wie      en
met welke koorden geëquipeerd en gedesequipeerd gaan worden. Meld je dus
vooral,          zowel als mogelijke
coördinator, maar ook als equipeur/desequipeur!
0          De
contactgegevens van   info@canyonstore.nl